3 Mayıs 2017

Enstrüman Çalmanın Yaşı Yoktur

Çoğu zaman veli toplantılarında -hocam biz çalamadık zamanında- laflarını işitirim. Merak etmeyin hiçbir şeye geç kalmadınız. Enstrüman çalmanın yaşı yoktur.

Cüneyt Doğankuş – Özel Sezin Okulu Sahne Sanatları Bölüm Başkanı

Bir zamanlar çocuktuk, okullar okuduk, büyüdük, şimdi artık çocuklarımızı büyütüyoruz.
Bir enstrüman çalarken görüyoruz dinliyoruz onları.
İlkokulda, ortaokulda belki blok flüt belki de mandolin çaldık. Şanslı olanlarımız ise gitar, keman, piyano dersi verilen kurslara gittiler. Bir çoğumuz ise bir enstrüman çalan görünce imrenerek baktık.
Çoğu zaman veli toplantılarında -hocam biz çalamadık zamanında- laflarını işitirim. 
Merak etmeyin hiçbir şeye geç kalmadınız. Enstrüman çalmanın yaşı yoktur.
Peki, herkes her istediğini çalabilir mi?
Bu kadar kolay mı? diye sorabilirsiniz. Evet, hem çok kolay hem de çok zor.
Kolay, çünkü insan yeteneklerinin üstünde bir şey değil.
Zor, çünkü sistemli bir çalışma gerektiriyor.

Bu kısmı biraz açalım.

Öncelikle yatkınlıklarımız çok önemli. Herkes her enstrümanı çalabilir ama yatkınlıklarımız da ilerleme hızımızı etkiler. Örneğin birisi defalarca dener ama saksofondan ses çıkartamaz. Başka birisi ise daha ilk üfleyişte doğru sesi bulabilir. Bu durum birinci kişinin hiçbir zaman saksofon çalamayacağı anlamına gelmez. Sadece daha çok çalışması ve o yatkınlığı kazanması gerekir. 

Gelelim yaşa… Kesinlikle küçük yaşlarda daha rahat öğreniyoruz. Ama yaş büyüdükçe neden sonuç ilişkisini daha iyi anladığımız için küçüklere oranla daha iyi anlıyoruz ve gelişiyoruz. 

Bir enstrüman çalmak büyük oranda küçük motor kaslarımızı kullanmamız ve vücut parçalarımıza asimetrik hareketler yaptırabilmemiz anlamına gelir. Sağ el bir şey yaparken sol elin başka bir şey yapması gibi. Bu kısım aslında beyin fonksiyonlarımızı daha çok kullanmamız anlamına geliyor ki bu başka bir yazının konusu olabilir.

Bizi zorlayan kısım işte budur. Parmaklarımıza, dudağımıza, ayağımıza istediğimiz hareketleri yaptırabilmek. Bu gelişen bir kazanımdır. Yavaş yavaş ve düzenli çalışmayla olur. Gözünüz korkmasın her gün saatlerce enstrüman çalışmasından bahsetmiyorum. Her gün ya da gün aşırı küçük çalışma zamanlarından bahsediyorum. Önemli olan çalışmanın sıklığı.

Bu sistemi oturtursanız ve özellikle başlama aşamasında profesyonel bir destek alırsanız başarırsınız.Hedefiniz her zaman önce kendiniz için, zevk almak için çalmak olsun. En başta büyük hedefler koymamak ve yavaşça ilerlemek en doğrusu. Virtüöz olmak bambaşka bir şey. Bambaşka bir eğitim gerektirir.

Haydi, bir şey çalmak için geç kalmadınız.

Sevdiğiniz enstrümanı çalmak için küçük bir adım atın.



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi