20 Temmuz 2012

“Dijital Kitap mı, Matbu Kitap mı” Savaşında Taraf Olacak mıyız?

The Washington Post’un, aileler için bir eğitim rehberi niteliğindeki “The Answer Sheet’ bölümünde, dijital ve matbu kitaplar arasında gerçekten bir seçim yapılmalı mı, konusu tartışılıyor. İşte yazının özeti.

“Çocuk okur yazarlığı alanında ulusal bir sivil toplum örgütünün başındayım. Dolayısıyla kitap endüstrisindeki iki gelişme beni yakından ilgilendiriyor. Barnes & Noble’ın 1000 çocuk kitabını dijital platforma taşıma çabaları ve Amerika’nın bazı bölgelerinde kurulan dijital kütüphane kioskları.

İnsanlar genellikle dijital çocuk kitapları hakkında ne düşündüğümü soruyorlar. Aslında sorunun içinde birinin iyi diğerinin ise kötü olduğu iması yatıyor. Bu aslında bilgi edinmekten çok hangi safta, (Matbu dijitale karşı) yer aldığımı öğrenmek için ortaya atılmış bir soru.

Gerçekten bu yolda gidecek miyiz? Bunu daha önce yapmadık mı? Gerçekten matbu, dijitale karşı mı olacak?

Burada yeni olan tek şey daha spesifik hale gelen teknoloji. Matbu kitabın alternatifleri hakkındaki tartışmalar, Kindle’lar ortaya çıkmadan önce başlamıştı. Yine de aileler ve çocukların sağlıklı bir şekilde gelişen teknolojiyi paylaştıklarına tanık olduk.

İki yıl önce Washington D.C’den Silikon Vadisi’ne taşındığımda, “Geleceğin dijital inovasyonu yaklaşımı”na karşı biraz şüpheli baktığımı kabul etmeliyim. Sonuçta, Silikon Vadisi’nde konumlanan ve aileleri kitap paylaşımı konusunda teşvik etmeye çalışan ulusal bir organizasyon yönetiyorum.

Silikon Vadisi’nde matbu kitap satmanın zor olduğunu ve buranın dijital kitap devriminin merkezi olduğunu düşünebilirsiniz. Bu doğru değil. Hala matbuya karşı dijital kitabı savunan tek bir kişiye rastlamadım. Elinde Kindle ile dolaşan birçok çocuk görüyorum. Ama aynı şekilde birçok ailenin kütüphanelere, kitapçılara gittiğini de görüyorum. Dünyanın en ileri teknoloji bölgesinde kimse seçim yapmak zorunda hissetmiyor. Her ikisini de kulanıyorlar. Benim de anlatmaya çalıştığım bu.

Kesinlikle ikisine de ihtiyacımız var. Küçük bir çocuğun eline Kindle verip banyo küvetine oturtamazsınız. Ama sentetik kitapla oturtursunuz. Tatile giderken yanınıza 15 çocuk kitabı alamazsınız ama Kindle alabilirsiniz.Anne babalar, çocuklarıyla her şekilde kitabı paylaşmalılar. Bu sadece dil ve okuma yazma becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aileleri çocuğun öğrenme sürecine dahil ediyor. Bunun da akademik başarıyı oldukça pozitif şekilde etkilediğine dair kanıtlar bulunmakta.

“Bir okuyucu yetiştirmek” adlı çalışmamızda işbirliği yaptığımız aileler için çocuklarıyla kitap okumak çok doğal bir hareket. Organizasyonumuzun onlara sağladığı kitaplardan çok memnun kalıyorar ve kirayı ödeyememekten korksalar da Kindle almaktan geri kalmıyorlar. Ancak yine de bu tartışma önemli çünkü yakında herkes bu teknolojiye sahip olacak ve o zaman hangisine ne için ihtiyaç olduğu önem kazanacak.

Çocuklar için önemli olan, aileler için de önemli olmalıdır. Çocuklar için, bir kitabı okumaktan zevk almayı öğrenmek ve yeni teknolojiyi kullanabilmek önemliyse, aileler için de önemli olan bunlardır. Kindle’la ilgili hiçbir sorun yoktur. Ama o bir Kindle’dır kitap değildir. Çok ünlü bir şiir vardır “Çocuklar yaşadıklarını öğrenirler” adında. Çocuklar dijital medya ve kitaplar konusunda da yaşadıklarını öğreneceklerdir.

Eğer çocuklar sadece dijital kitaplara sahip olurlarsa, kaybederler. Eğer çocuklar sadece matbu kitaplara sahip olurlarsa yine kaybederler. Ve en önemlisi eğer anne babalar çocukarıyla her iki kanalı kullanarak okuma deneyimi paylaşmazlarsa kaybederler. Taraf olmanız gerekmiyor. İkisinden de yararlanın.

Gabrielle E. Miller

Yazının orjinalini okumak için tıklayın: http://voices.washingtonpost.com/answer-sheet/literature/must-we-have-the-digital-vs-pr.html



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi