11 Eylül 2019

Z Kuşağı Nasıl Motive Edilir?

Tutkulular, paylaşmayı seviyorlar ve daha eşitlikçi bir dünya hayal ediyorlar. Eğitimciler Z kuşağını motive etmek için öncelikle bu dijital yerlileri iyice anlamalılar.

Onlar, “Google’dan öncesini hatırlamayan nesil”. Kendilerini GIFler, Emojiler ve Snapchat filtreleriyle ifade ediyor, e-mail göndermeyi veya mesajlaşmayı “babaanne işi” olarak görüyorlar. Üretmeyi ve paylaşmayı seviyorlar, ne de olsa Youtube yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası.

1995-2010 yılları arasında doğan ve teknolojisiz bir hayat düşünemeyen Z kuşağı, her jenerasyonda olduğu gibi kendine özgü değerlere ve hedeflere sahip. Dijital yerliler olarak da bilinen bu kuşağın yaşam tarzı doğal olarak öğrenme ve iletişim kurma şekillerini de etkiliyor.

Peki Z kuşağı nasıl motive edilir? Eğitimciler bu kuşağın güçlü yanlarını öne çıkarmak için öncelikle özelliklerini ve ihtiyaçlarını anlamalılar:

Anlamlı Projeler Tasarlayın

Küçük yaştan itibaren dijital kanallar yoluyla yetişkinlerin dünyasına mahsus gerçeklerle karşı karşıya kalan Z kuşağı, çevreden sağlığa pek çok konuda farkındalık ve sorumluluk sahibi. Eğer bu kuşağın ilgisini ve motivasyonunu artırmak istiyorsanız gerçekleştirdiğiniz projeleri anlamlı bir amacı olmalı. Problem üretmeleri, ürettikleri problemleri çözmeleri, çevrelerine katkıda bulunmaları ve pozitif bir iz bırakmaları için Z kuşağına imkân tanınmalı.

Dikkat Sürelerinin Kısa Olduğunu Unutmayın

Yine dijital ortamda sürekli olarak kısa aralıklarla bilgi bombardımanına tutulan Z kuşağının dikkat süresi ortalama 8 saniye. Bu kuşak aradığı bilgiye kolayca ulaşabilse bile sıklıkla odaklanma sıkıntısı yaşayabiliyor. İçeriğin hızlı bir şekilde ve parçalara bölünerek aktarıldığı, bu sürecin multimedya araçlarıyla desteklendiği deneyimsel bir öğrenme ortamı Z kuşağının motivasyonunu artıracaktır.

Görsel Odaklı Yaklaşın

Araştırmalara göre Z kuşağının beyin yapısı öncekilere göre daha farklı ancak bunun sebebi genetik değil. Karmaşık görsel imgelere küçük yaştan beri alışık oldukları için bu kuşağın üyeleri görsel zekâsı yüksek bireyler. Geleneksel şekilde işlenen derslerin onlara sıkıcı gelmesi doğal. İnteraktif oyunlar, iş birliği yapabilecekleri ve videolarla zenginleştirilmiş projeler veya “meydan okuma”lar Z kuşağı için çok daha cazip.

Bilgiyi Sorgulamadan Tüketmelerine Engel Olun

Farklı kaynakları derinlemesine taramak yerine bilgiye anında ulaşan Z kuşağı, güvenilir olmayan verileri değerlendirmeden kabul etme riskiyle karşı karşıya. Dolayısıyla bu kuşağa ait öğrencilere sorgulama alışkanlığı kazandırmak ve fact-checking (doğrulama) becerilerinin gelişimini sağlamak ekstra önem taşıyor.

Z kuşağının bilgiye yatay ve eşit bir şekilde erişebilmesi kimi zaman elde ettiği verileri ilişkilendirmekte zorluk çekmesine neden olabiliyor. Bu nedenle öğrencilerin öğrendiklerini hiyerarşik bir şekilde düzenlemelerine ve analiz etmelerine olanak sağlayacak uygulamalara yer vermek gerekiyor.

Mutlaka Geribildirimde Bulunun

Son olarak, Z kuşağı tıpkı video oyunlarında olduğu gibi sonuca hemen ulaşmayı ve sürekli geribildirim almayı istiyor. Net hedefler, görevler ve ödüller belirlemek bu kuşağın motivasyonunu artırabilir.

Denemeye ve üretmeye açık Z kuşağı, eğitimin yeniden tasarlanmasında önemli rol oynuyor ve oynamaya devam edecek. Eğitimciler teknolojiyi bir “dikkat dağıtıcı” olarak görmek yerine ondan yararlanarak bu kuşağın daha da güçlenmesini sağlayabilir ve sorgulayan, tutkulu ve dünyayı daha iyiye götürecek bireyler yetiştirebilirler.

Kaynakça:

https://corwin-connect.com/2017/09/4-simple-tactics-engage-better-gen-z-students/

http://www.hollyclark.org/2019/04/30/teachers-meet-generation-z/

https://papers.iafor.org/submission34202/

https://tophat.com/blog/generation-z-teach-classroom/

2


YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi