Dünya Çocuk Kitapları Haftası kutlu olsun! Yazar Katherine Rundell “Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız? Ne Kadar Büyük ve Bilge Olursak Olalım” adlı kitabında yetişkinler için çocuk kitabı okumanın öneminden bahsediyor. Bu yazıda onun fikirlerinden ilhamla yetişkin olarak neden çocuk kitabı okumanız gerektiğini konuşuyor, Özel Sezin İlkokulu Kütüphane Sorumlusu Sidar Berfin Gündem’den nereden başlayabileceğinize dair tüyolar alıyoruz.
Bir yetişkin olarak çocuk kitabı okumak hakkında ne düşünüyorsunuz? Kendinizi evinizde ya da bir otobüste çocuk kitabı okurken hayal edebiliyor musunuz? Çocuk kitabı okumanın bu yaşınızda size bir şeyler öğretmeye devam edebileceğini söylesek inanır mısınız? Sizce yeniden çocuk kitapları okumaya başlamanız, bunca yetişkin kitabının ardından bir geriye gidiş mi olur?
Yetişkinlerin çocuk kitapları okumakla ilgili birtakım önyargıları olabilir. Çocuk kitabı okuma sürecine öncelikle önyargılarınızı fark ederek ve onları unutarak başlayın. Katherine Rundell, özellikle çocuk kitabı okumanın bir geriye gidiş olarak görülmesi ve çocuk kitabı okuyan yetişkinlerin ayıplanmasıyla ilgili şunları söylüyor:
- “Çoğu yetişkin, okuma sürecinin tek yönlü işlemesi gerektiğini düşünür zira bunun aksi gerileme, olgunlukta geriye gitme olarak görülür. Ama insan yüreği tren gibi düz bir hatta ilerlemez.”
- “On sekiz yaşına bastıktan sonra çocuk edebiyatı okursanız ayıplanırsınız. Yayıncılık piyasası da bundan utanç duymanızı bekler, hatta ona göre tavır alır. Yaşını başını almış ciddi insanlar otobüste kitap okurken yüzleri kızarmasın diye Harry Potter kitapları yetişkinler için farklı bir kapakla basıldı. Utanmayı reddedin.”
Önyargınızı fark edip onları bir kenara bıraktıktan sonra göreceksiniz ki hem zaman zaman yetişkin kitaplarında aradığınız netlikteki mesajları çocuk kitaplarında bulacaksınız, bu mesajlar kalbinizi ısıtacak hem de çocukluğunuza döneceksiniz. Bugünkü dünyanızı çocukluğunuzdaki gözlerinizle görme fırsatı bulacaksınız. Bu da size yepyeni bir ufuk kazandıracak.
Peki hangi kitapları okumanız gerektiğini nereden bileceksiniz? Katherine Rundell, “Hiç kuşkusuz, çocuklar için pazarlanan, yetişkinin zerre kadar dikkatini çekmeyecek bir yığın kitap var. … Benim asıl ilgimi çeken, çocuklar için yazılmış ve çocuğa, yetişkin okurun yetişkin edebiyatından talep ettiği ölçüde zengin bir hikâye okuma hakkını teslim eden metinler.” diyor. Piyasadaki her çocuk kitabı yetişkinlerin ilgisini çekmeyeceğine göre, önerilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Her gün çocuk kitapları okuyan Özel Sezin İlkokulu Kütüphane Sorumlusu Sidar Berfin Gündem, yetişkinler için önerilerde bulunuyor.
Yetişkinler İşe Hangi Çocuk Kitaplarıyla Başlayabilir?
- Boşluk, Anna Llenas, Nesin Yayınevi
- Eksik Parça, Shel Silverstein, Butik Yayınları
- Mavi Şehir Sarı Şehir -Bir İnatlaşma Hikâyesi-, Ljerka Rebrović ve Ivana Pipal, abm Yayınları
- Cömert Ağaç, Shel Silverstein, Bulut Yayınları
- Kırmızı: Bir Pastel Boyanın Hikayesi, Michael Hall, Kelime Yayınları
- Boyalı Tilki Masalı, Aziz Nesin, Nesin Yayınevi
- Kumkurdu, Åsa Lind, Pegasus Çocuk Yayınları
- Dönme Dolap, Tülin Kozikoğlu, Doğan Egmont
- İyilik, Alison Green, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
- Aklımdaki ve Kalbimdeki Duygular, Libby Walden, hep Kitap
- Olmayan Bir Köpeğin Hikayesi, Edward van De Vendel, Final Kültür Sanat Yayınları
- Nasıl Başlar?, Silvana Tavano, Yapı Kredi Yayınları
Herkese iyi okumalar!
Kaynak: Katherine Rundell, Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız – Ne Kadar Büyük ve Bilge Olursak Olalım, Domingo Yayınları, 2020