İnsan, daha anne karnında duymaya başlar. Bebekken dinlediğimiz ninniler, çocukken oynadığımız oyunlar gelişimimizin bir parçasıdır.
Cüneyt Doğankuş / Özel Sezin Okulu Müzik Bölüm Başkanı
İlk sistemli müzik eğitimiyle okul öncesi eğitim kurumlarında tanışırız. İlköğretim yılları başladığında ise ders olarak görürüz. Müzik yapmak, müziğin katılımcısı olmak, bir şeyler çalmak yada söylemek buradaki temel hedefimizdir.Kültür olarak ne kadar tek sesli bir kültürden geldiğimiz yadsınmaz bir gerçek. Kültürümüzün bir parçası olan müzik de bu tek seslilikten nasibini fazlasıyla almış durumda. Enstrüman çalmak demek aslında insanın motor becerilerini geliştirip kaslarına hükmedebilmesidir. Herkes bir enstrüman çalabilir. Herkes müzik yapabilir. Bir müzik aleti çalmak asimetrik hareketleri yapmaya iter bizleri. Bu da aynı anda beynimizin farklı taraflarını kullanıyor olmamız demektir.
Örneğin gitar çalan biri notaya bakar. Gözlerden beyine giden bilgi kollara farklı emirler olarak aktarılır. Sağ el telleri çalarken, sol el perdelere basar. Aynı zamanda ritim düşünülür ve ortaya müzik çıkar. Bu beceriler bizlere hayatın başka alanlarında problem çözme, başkalarını dinleme, kendimizi dinletme, çok yönlü olma gibi yararlar sağlar. Müzik yapmak sadece müzik yapmak değildir.