Son dönemlerin en ilham verici TED Talk’u Reshma Saujani’den geldi. Asya kökenli Amerikalı olan Reshma Saujani “Kızlara Mükemmel Olmayı Değil Cesur Olmayı Öğretin” başlıklı bir konuşma yaptı.
Saujani’nin “Girls Who Code” (Kod Yazan Kızlar) adında bir bilişim şirketi var ve adından da anlaşılacağı gibi genç kızlara yazılım öğretiyor. Konuşmada altını çizdiği nokta şu: kızlara geleneksel olarak hep mükemmel olmaları empoze ediliyor. Onlar da hata yapmaktan, deneyip başaramamaktan korkuyorlar. Ve çoğu zaman yanlış yapmaktansa hiç yapmamayı tercih ediyorlar. Ekonomik alanda kadın girişimcilerin az olmasının sebebi bu. Erkekler, “Silikon Vadisi’nde iki girişim batırmadan kimse ciddiye alınmaz ” diye hatalarıyla eğlenebilirken kadınlar için işi batırmak adeta dünyanın sonu. Bilişim sektöründe kadınların az sayıda olmasının en büyük sebebi kod yazmanın deneme yanılma yoluyla yapılması. Kızların ise sürekli yanılıyor olmaya cesaretinin olmaması. Amerika’da bilişim alanında 600.000 iş açığı olmasından yola çıkan Reshma Saujani bir bilişim şirketi kurmuş ve kızlara kod yazmayı öğretmeye başlamış. 2012’de kurulan şirket şu anda genç kızlara kodlama öğretiyor ve öğrencileri IBM, Google, Apple gibi şirketlerde işe giriyor.
Reshma Saujani bu başarı hikayesine kolay ulaşmamış. Harvard gibi çok iyi bir üniversiteyi bitirip avukat olsa da kendi tabiriyle “büyük bir yenilgi” yaşamış. Demokrat Parti’den kongre seçimlerine katılmış. Başlangıçta çok parlak bir aday olarak görülürken seçimde sadece %19 oy alarak kaybetmiş. Başta çok utansa da, 33 yaşında hayatında ilk defa cesurca bir hareket yapmış olduğunu, risk aldığını ve mükemmel olmadığıyla yüzleştiğini anlamış. Bu konuda yalnız da değil. Çünkü birçok toplumda kadınlara güvenli sularda kalmaları, hep en iyi bildiğini yapıp hatadan uzak durmaları telkin ediliyor. Erkekler ise risk almak, hatalardan korkmamak konusunda cesaretlendiriliyorlar. Okulda kız çocukların zorlukla karşılaştıklarında daha çabuk pes ettikleri görülüyor. Erkekler ise zorluklardan hoşlanıp üzerine gidiyorlar. Okuldan sonra da bu yaklaşım devam ediyor. Araştırmalar erkeklerin bir işe başvurmaları için istenen özelliklerin %60’ına sahip olmalarının yettiğini ancak kadınların ancak istenen özelliklerin %100’üne sahiplerse o işe başvurduklarını gösteriyor. Bu kadınların mükemmelliyetçi olmaları ve fazla tedbirli davranmaya yönlendirilmeleriyle ilgili.
Reshma Saujani, “Kızlarımıza mükemmel olmayı değil cesur olmayı öğretmeli ve ne olursa olsun onların yanında olduğumuzu göstermeliyiz ” diyor. Böylece genç yaşlarında, tüm potansiyelleriyle inovatif olabileceklerini ve çok büyük işlere imza atabileceklerini söylüyor. 2012 yılında “Girls Who Code” u kurduğunda sadece 20 kız öğrencisi varken şu anda 40.000 öğrenciye ders veriyor olması iyi bir örnek.
Konuşmanın orjinalini dinlemek için: http://www.ted.com/talks/reshma_saujani_teach_girls_bravery_not_perfection/citations