Bir çocuk için erken yaşlarda enstrüman eğitimine başlamak oldukça sıkıntılı olabilir. İnce motor becerileri tam gelişmemiş, okuma yazma öğrenmediği için nota gibi soyut sembolleri zor anlayan bir çocuk enstrüman eğitimi sırasında kolaylıkla sıkılabilir, vazgeçebilir.
Cüneyt Doğankuş / Özel Sezin Okulu Müzik Bölüm Başkanı
Çocuğunuz müziğe eğilimli ise, ona doğru enstrümanı seçmek ve doğru yaşta müzik eğitimine başlamasını sağlamak konusunda kafanızda soru işaretleri oluşabilir. Aslında, enstrüman eğitimi için genel bir yaş sınırı yoktur. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Örneğin, ünlü müzisyenlerle yapılan söyleşilerde çoğunun 3-4-5 yaş gibi çok küçük yaşlarda müzik eğitimine başladığını öğreniyoruz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, ünlü müzisyenlerin yetenekleri ve yatkınlıkları normal insanların çok üzerindedir.
Normal bir çocuk için bu yaşlarda enstrüman eğitimine başlamak oldukça sıkıntılı olabilir. İnce motor becerileri tam gelişmemiş, okuma yazma öğrenmediği için nota gibi soyut sembolleri zor anlayan bir çocuk enstrüman eğitimi sırasında kolaylıkla sıkılabilir. Bu nedenlerle okul öncesi dönemlerde daha çok “Orff Yaklaşımı” gibi müzik eğitimleri tercih edilmelidir. (Orff eğitimi, kısaca, ünlü Alman besteci Carl ORFF tarafından geliştirilen, çocuğun alışık olduğu elemanları kullanarak tamamen doğal yolla öğrenmesini teşvik eden ve çocuğun müziği kendisinin keşfetmesini sağlayan bir öğretidir.)Enstrüman eğitimine ise ilköğretimin ilk yıllarından itibaren başlanılabilir.
Peki hangi enstrüman seçilmedir? Sıklıkla tercih edilen enstrüman piyanodur. Bunun en önemli nedeni piyanoda her şeyin göz önünde ve somut olmasıdır. Diğer enstrümanlar piyanonun yanında daha komplike kalırlar. Örneğin piyanonun başına oturduğunuzda “do-re-mi-fa-sol” karşınızda duruyordur ve tek yapmanız gereken tuşa basmaktır. Gitar, keman gibi telli çalgılarda ise durum bu kadar net değildir. İki elinizi de kullanmanız lazımdır. Sağ elinizle yayı çekerken sol elinizle tam o noktaya basmanız gerekir. Bu nedenle küçük yaşlarda piyano daha çok tercih edilir.
Aile, çocuğun bir enstrüman çalmasını istediğinde veya çocuktan böyle bir talep geldiğinde müzik öğretmenine danışarak ilk adımı atabilir. Özel Sezin Okulunda enstrüman eğitimine 4. sınıfta başlanmaktadır. Bu yaşta bir çocuk soyut kavramları anlayabilir, problem çözme becerisi kazanmıştır, kaslarını kullanabilir, disiplinli bir şekilde çalışabilir ve piyano dışındaki enstrümanlara da başlayabilir.
Öğrencimiz bir enstrüman çalıyorsa okulda enstrümanına devam etmesini sağlıyoruz. Yeni başlayacak ise fiziksel özelliklerini inceleyip hangi enstrümana yatkın olduğunu anlamaya çalışıyoruz. El büyüklüğü, parmak yapısı, tırnak biçimi, dudak şekli gibi bir çok özellik bize öğrencilerimizin hangi enstrümanda daha başarılı olabileceklerini gösteriyor.
Çocukların başladıkları enstrüman eğitimini ara vermeden sürdürmeleri, onların enstrümanlarını yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri açısından çok önemlidir. Tüm eğitim ve sosyal yaşamlarında kullanacakları yeni bir dil onlara çok farklı kazanımlar sağlayacaktır.