31 Ekim 2012

Global Bir Ders Sınıfı Mümkün mü?

Dünyanın neresinde olursa olsun bir öğrenci asal sayılar üzerine bir dersi en açık, pratik ve anlaşılır şekilde nasıl öğrenebilir? Genç bir dahi, kurduğu online eğitim platformuyla bu sorunun cevabını veriyor.

Bill Gates’in TED konferanslarında “Eğitimde büyük bir devrim” yaptığını söyleyerek tanıttığı ve alkışladığı genç adam kim? Ve ne yapmış?

Bu kişi genç bir Bangladeş asıllı Amerikalı. Adı Salmon Khan.  Salmon Khan, kurduğu Khan Academy ile (Han Akademi) ve eğitime yeni bir anlayış getirmesiyle adından söz ettiriyor. 2012’de Time Dergisi’nin dünyanın en etkili 100 kişisi listesinde yer alması boşuna değil.

Khan Academy, internet üzerinden (www.khanacademy.org) yayın yapan ve matematik, fizik, biyoloji, finans, tarih ve daha birçok konuda yaklaşık 3500 video ile ders veren online eğitim platformu. En büyük özelliği kar amacı gütmemesi ve desteklerle ayakta durması. Onu destekleyenler arasında Google, Bill Gates gibi kurum ve isimler olduğunu da belirtmek gerekiyor. Şu anda bir milyondan fazla üyesi var. Sloganları ise “Dünyanın her yerindeki, herkese, bedava, kaliteli eğitim sağlamak. Salmon Khan rüyasını şöyle özetliyor: “Global bir ders sınıfı yaratmak”. Bunu da okulların ders programını video teknolojisine uyarlayarak gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Bu inanılmaz başarı hikayesi, bütün inanılmaz başarı hikayeleri gibi biraz tesadüf, biraz iyi niyetle yeşermiş.  Salmon Khan, Matematik, Elektrik Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi gibi alanlarda lisans eğitimi aldıktan sonra MIT (Massachussets Institute of Technology) ve Harvard Business School’da Master ve MBA yapmış bir tür dahi.  Mezun olduktan sonra da kendisi gibi dahilerin genelde yaptığı gibi yatırım fonu analizcisi olarak bol sıfırlı maaşlarla Boston’da çalışmaya başlamış. Bu arada New Orleans’da yaşamakta olan küçük kuzenlerinin de derslerinde yardımcı olmaya çalışıyormuş. 2004 yılında, onlar için aritmetik ve fizik konusunda hazırladığı açıklayıcı videoları, rahat izleyebilmeleri için youtube’a yüklemesiyle, hayatını değiştirecek bir adım atmış.

Kuzenler, kuzenlerin sınıf arkadaşları, onların tanıdıkları derken, videolar, dilden dile yayılmaya, ün kazanmaya ve youtube’da izlenme rekorları kırmaya başlamış. Sadece derslerde zorlanan çocuklar değil, çocuklarına derslerinde yardımcı olmaya çalışan anne babalar da videolardan çok yararlandıklarını hatta okuldayken anlamadıkları birçok şeyi bu videolarla anlamaya başladıklarını itiraf ediyorlarmış. Khan’ın açık, pratik, rahat ders anlatımı çok tutmuş. Birçok okul öğretmeni de çocuklara sınıfta ders anlatırken bu videolardan yararlandıklarını belirtmeye başlamışlar. Zaman içinde bu videoların tüm hayatını kaplamaya başladığını gören Salmon Khan işi bırakıp kendini tamamen bu misyona adamış. Para kazanmadan bu işi nasıl devam ettirebileceğini düşünürken, Google’dan 2 milyon dolar destek gelmiş. Onu Bill Gates Fonu ve diğer fonlar takip etmiş. 

TED toplantılarında bir konuşma yapan Salmon Khan (http://www.youtube.com/watch?v=nTFEUsudhfs) bu videolarla eğitimde devrimin nasıl olacağını anlatıyor. Video teknolojisinin düşünülenin aksine ders sınıfını daha “insancıllaştıracağını” belirtiyor. Videoları kendi başlarına dinleyen çocuklar, öğrenmeyi kendi hızlarında gerçekleştiriyorlar. Soru sormaya çekinmelerine gerek yok, dersi istedikleri gibi geri alabiliyor yeniden dinleyebiliyorlar. Öğretmenler hazırlanan sistemle herkesin nasıl ilerlediğini takip ediyor. Ancak gerekirse müdahale ediyor. Salmon Khan, konvansiyonel eğitimde sınıfta ders dinlerken bazı noktaları anlamadığınızı, bu boşlukların giderek çoğalıp üst üste bindiğini ve genel test anlayışında da tam öğrenmeden dersten geçildiğini belirtiyor. Birçok kişinin, “hayatımda trigonometreyi hiç anlamadım” demesi bu yüzden. Kendi eğitim anlayışında ise, yanlışa izin verildiğini ama tam öğrenme gerçekleşene kadar o konunun bitirilemediğini belirtiyor. Videoların diğer bir özelliğinin de içeriğinin hiç eskimeyecek olması olduğunu söylüyor  ve ekliyor “Isaac Newton calculus üzerine video yapmış olsaydı benim yapmama gerek kalmazdı.”

Salmon Khan’ın Google’daki konuşmasını izlemek için: http://leekraus.blogspot.com/



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi