8 Nisan 2015

Eğitimci Gözüyle Bologna Çocuk Kitapları Fuarı

Özel Sezin Okulu kurucusu Gülin Sezin, 30 Mart – 2 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nı ziyaret ederek izlenimlerini bizimle paylaştı.

1963 yılından beri düzenlenen Fuar, çocuk kitapları dünyasının ve eğitim yayıncılığının en önemli buluşma yeri olarak biliniyor.  Her sene kurgu, kurgu dışı en iyi çocuk kitaplarının ödüllendirildiği, yılın dijital kitabının ve yılın yayıncılarının belirlendiği fuarda, eğitim yayıncılığı konusunda da tüm yeniliklere yer veriliyor. Bu sene dünyanın en sevilen çocuk kitaplarından biri olan “Alice Harikalar Diyarı”nın 150. yılının çeşitli sergilerle kutlandığı Bologna Kitap Fuarı, eğitim alanında çocuk kitaplarının rolünün öne çıktığı bir mecra. Gülin Sezin bizimle bu önemli etkinlik ile ilgili izlenimlerini paylaştı: 

Fuardaki kitaplar arasında ne gibi özellikler dikkatinizi çekti?

Kitaplarda farklı konular, karakterler üzerinden değerler eğitimi verildiği dikkatimi çekti. Nezaket, zorbalık karşıtlığı öne çıkıyordu.  Biz de okulumuzda  değerler eğitimine çok önem verdiğimiz için bu durum beni sevindirdi. Demek ki dünyadaki eğitim trendleriyle uyum içindeyiz.  Gözlemlediğim diğer bir konu da klasikleşmiş masalların hala gündemde olmasıydı. Kırmızı Başlıklı Kız’ın değişik versiyonlarını gördük. Bu sene 150. yılı çok renkli bir şekilde kutlanan Alice Harikalar Diyarı’nda üzerine birçok sergi ve kitap vardı.  Bir de Pinokyo’nun çok çeşitli versiyonları üretilmeye devam ediyor. Bu ünlü masallar o kadar güçlü ve etkileyici ki hala önemlerini koruyorlar.  

Kitapların resimlenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çizimlerin ve kitaplardaki baskın renklerin iki sene önceki karamsarlıktan uzak olduğunu gördüm.Daha güler yüzlü, iç açıcı çizimler göze çarpıyordu. Karakterlerin sevimli hayvanlar olduğu kitaplar çoğunluktaydı. Bu sene ilgimi çeken diğer bir olgu ise sessiz kitaplardı. Yani içinde metin olmayan resimli kitaplar. Bu kitaplar çok hoşuma gitti çünkü dil engelini ortadan kaldırıyorlar. Her ülkeden çocuklar bu kitapları okuyabilir, kendi hayal güçlerine göre yorumlayabilir. Bu kitaplar hayal güçlerini desteklemesi, dil yeteneğini geliştirmesi anlamında çok önemli. Biz okulda bu konuların üzerinde durduğumuz için,yaratıcı kartlarla masallar anlatılmasını teşvik ettiğimiz için sevindim. Ayrıca üçüncü, dördüncü sınıflar için olan kitaplarda bile yazı kadar siyah beyaz da olsa resim vardı. Resimli kitapları çocuklar daha keyifle okuyorlar.  

Eğitime ayrılan bölümde neler ilginizi çekti? 

Oyun alanları için kullanılan malzemeler güzeldi. Özellikle kitap okuma alanları hoşuma gitti. İlla oturarak değil çocukların doğasına uygun şekilde,rahat ve eğlenceli okuma mekanları vardı. Örneğin bir kale şeklinde hazırlanmış okuma alanı vardı. Okumayla oyun konsepti birleştirilmiş. Çocuklar kendi dünyasında, eğlenerek kitap okuyorlar, bu okuma sevgisini aşılamak açısından da önemli. 

2020 yılında Bologna Kitap Fuarı’nın konuk ülkesi Türkiye olacak. Sizce nasıl hazırlanmalıyız?

Bence genç illüstratörlerin yetişmesi için çaba gösterilmeli. Yayıncılar hep aynı çizerlerle çalışıyor. Biraz kalıpların dışına çıkılabilmeli. Kitaplarda görsellik çok önemli. Kitaplar birçok duyuya hitap etmeli. Bizim de öne çıkarılacak, yeniden yorumlanacak hikayalerimiz var. 2020 yılına en iyi şekilde hazırlanacağımıza inanıyorum.



YORUM YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi