23 Mart 2017

Çocuğumuzu Hayata Nasıl Hazırlamalıyız?

Özel Sezin Okulu kurucularından Gülin Sezin, anne babalara basit gibi görünen ama dikkat edildiğinde büyük fark yaratacak önerilerde bulundu.

Aşırı Koruyucu ve Denetleyici Olmayın

Küçük yaşlarda çocukları sürekli koruyup kollamak ilerki hayatlarında onlara zarar verecektir. Çünkü bu şekilde çocuğun hata yapıp, deneyim kazanması engellenmektedir. Yetişkin yaşamına hazırlanması için kendi deneyimlerini yaşaması ve kendine güven duyması gerekir. Aşırı koruyuculuk çocuğa zarar verir. Her şeyi onun yerine yapmanın çocuğun gelişimine hiçbir katkısı olmaz.

Her şeyini kontrol altında tutmak çocukta ‘ben yetersizim’ duygusunun gelişmesine neden olur. Bazı anne babalar çocuğa ne yapıp ne yapmaması gerektiğini devamlı söylemekte. Bu kadar denetlenen çocuğun kişiliği zedelenir, mutsuz ve öfkeli bir çocuk olur.

Çocuk Ona Güvenildiğini Bilmeli

Çocuklara değerli olduklarını hissettirmek ve güven duymak çok önemlidir. Çocuk ailesi için biricik olduğunu bilmeli. Böyle bir ortamda yetişen çocuk güler yüzlü, mutlu ve kendiyle barışık olur.

Başarı çocuğun kendi gelebileceği en üst seviyeye ulaşması demektir. Bunun için ebeveynler çocuklarını iyi tanımalı ve hedef koyarken bunu dikkate almalıdır. Başka hiç kimseyle karşılaştırmadan çocuğunu olduğu gibi kabul ederek, kendi istediği modele göre değil çocuğa uygun olan bir modele göre yetiştirmek gerekir.

Aileler, çocuğu kendi gerçekleştiremediklerini gerçekleştirsin diye zorlamamalı. Çocuğun kendi istediği faaliyetlere yönelmesini teşvik etmeli. Onun ayrı bir kişiliği olduğunu kabul etmelidir.

Çocuk için sevilmek ilgi demektir. ‘Seni çok seviyorum’ demek lafta kalır. Eğer sevildiğini anlamasını istiyorsanız ona vakit ayırmalı ve onunla paylaşımda bulunmalısınız.

Çocuk Anne ve Babasının Bir Yansımasıdır

Çocukla sohbet etmek, onun bazı hareketlerinin nedenini anlamaya çalışmak önemlidir. Kendi deneyimlerini çocukla paylaşmak arada önemli bir bağ kurar. Ebeveynler kendi davranışlarıyla da örnek olmalıdır. Çocuk anne ve babasının bir yansımasıdır bir bakıma.

Mükemmeliyetçi olmamak, çocuğu başkalarının yanında utandırmamak gerekir. Sürekli tembel olduğu söylenen çocuk, bu modeli benimser. Kendini öyle kabul eder. Okuldaki durumunu sorgulayarak değil sohbet ederek öğrenmeye çalışmak gerekir. Bunun için kendi deneyimini paylaşmak da sohbet açmak için kolaylaştırıcı bir yöntemdir.

Çocuğun yerine bir problemi çözmektense müdahale etmemek ve kendi sorununu kendi çözmesi için fırsat tanımak gerekir.

Anne babanın aynı bakış açısını, niyeti paylaşması çok önemlidir. Çocuğun karşısında farklı tutumlar sergilememeli. Önce aralarında bir uzlaşmaya varmalılar.

En önemlisi sabırlı olmaktır. Çocuk emek ve sabır ister. Davranışları oturtmak zaman alır.

Çocuk daima karşısında güzel söz, gülümseme, umursanma ve koşulsuz sevgi ister. Asla sevgiyle tehdit etmemek gerekir. “ Ne olursan ol, seni sevmekten hiç vazgeçmeyeceğim” demek önemlidir.



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi