13 Mart 2018

Ön Ergenlikte Arkadaş Seçimi ve Sosyal Hayat

Ön ergenlik döneminde çocuğu – genci olduğu gibi kabul etmek, değiştirmeye çalışmamak da onunla kurulacak iletişimin seyrini etkileyecektir.

Uzman Pedagog Halide Karaarslan

Bu dönemde çocuğun aileye uymayan, beğenilmeyen arkadaşları olabilir. Arkadaşları doğrudan eleştirmek sizi kesinlikle olumlu bir sonuca götürmez. Tam tersine ona, “arkadaş seçmeyi bilmiyorsun, sen beceriksizsin” mesajı verir. Bu dönemdeki çocuk ya da genç, kesinlikle bir arkadaş grubuna ait olmayı tercih eder. Bu bazen anne-babanın bile önüne geçebilir. Grup dışına atılmamak için grubun isteklerini yerine getirme konusunda çok titiz ve dikkatli davranabilir. Bu durumda anne-babanın çocuklarına koşulsuz sevgi ve kabul göstermesi dönemin sakin geçirilmesine katkıda bulunacaktır. Her ailenin yapısı, tutumu, davranış biçimi farklıdır. Bu nedenle her ailenin çocuğa, gence yaklaşımı da farklı olacaktır.

İçe Kapanıklık ve Yalnız Kalma İsteği

Ergenlik döneminde çocuk – genç sıklıkla yalnız kalmak ister. Onun bu isteğine saygı duymakla birlikte çok üzüntülü olması, yalnız kalma süresinin çok uzaması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aşırı öfkeli, durgun ya da üzgün olması, tepkilerinde farklılıklar olması, zaman zaman aşırıya kaçması depresyon belirtisi olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden ebeveynin çok fazla kontrolcü ve denetimci olmadan duruma soğukkanlılıkla yaklaşması genci anlamaya, duygu ve düşüncelerine saygı duyması bu dönemin rahat geçmesi açısından faydalı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken başka bir konu da bu durumun uzun sürebileceğinin unutulmaması gerektiğidir. Günümüz anne babaları her şeyin çok kolay ve hızlı olması gerektiğinden hareketle sabırsız ve tahammülsüz davranabiliyor.  Bu da hem anne babanın kaygı ve endişelerini artırıyor hem de çocuğun sıkıntılarının çözümlenmesinden çok çoğalmasına yol açabiliyor. Bu nedenle sabırlı ve soğukkanlı olmak her iki taraf için de daha iyi sonuçlar doğuracaktır.

Aileyle İletişim ve Zamanlama

Çocuğunuzla konuşmaya ayıracağınız zaman çok önemlidir. Okula geliş gidiş zamanları uygun zamanlar değildir. Bu tür konuşmaları yapmak için sakin ve geniş bir zaman seçilmesi daha verimli olacaktır. Konuşurken karşılıklı olarak duyguları ifade etmek ve anlamak önemlidir.  Genci dinlerken ebeveynin de bu dönemle ilgili çekincelerini uygun bir şekilde iletmesi, endişelerinin kaynağında gence duyulan sevginin olduğunun belirtilmesi iletişimi daha sıcak ve verimli hale getirecektir. Bu konuşmalar esnasında “neden, niçin” gibi sorular sormak iletişimi kesmekten başka işe yaramaz, iyi bir dinleyici olmak, yeri geldiğinde karşılıklı olarak duygulardan söz etmek uygun olur. Çocuğunuzu anlamaya çalışmak, onun güvenini kazanmamanızı sağlar. Ancak güven kazanmak ve olumlu iletişim kurmak için sadece ergenlik döneminde gösterilen çabalar yeterli olmayabilir. Bu nedenle ön ergenlik döneminin bu konuda da iyi değerlendirilmesi yerinde olur.

Kabul

Çocuğu – genci olduğu gibi kabul etmek, değiştirmeye çalışmamak da onunla kurulacak iletişimin seyrini etkileyecektir.

Ön ergenlik döneminde çocuğun gelişimi biraz duraklar, iştahında değişiklikler olur. Hormonsal ve duygusal değişiklikler yeme alışkanlıklarını da etkileyeceği için bu dönemde kilo artışı ya da kendisini beğenmediği daha güzel görünmek istediği için kilo azalması görülebilir. Bu durumda yapılacak ilk şey yaşayacağı bedensel ve duygusal değişiklikler konusunda çocuğu bilgilendirmektir. Ancak çok uzun konuşmalar yapmak kafa karışıklığına yol açabilir. Kız çocuklarda özellikle adet öncesi dönemlerde yorgunluk, sinirlilik yaşanabilir ki, bu da doğal bir gelişimdir. Yine bu dönemde hızlı değişikliğin etkisinde kalan çocuğa mahremiyetle ilgili açıklamaların da yapılması, gerekli bilgilerin verilmesi önemlidir. 
Kimsenin kendisine o izin vermediği sürece dokunamayacağı, yanlış bilgiler yerine özel konuları anne babasıyla sonra da gerektiğinde konunun uzmanıyla paylaşmasının daha doğru ve sağlıklı olacağına çocuğunuzu ikna etmek de aynı derecede önem taşır.

Sonuç olarak hem fiziksel hem de duygusal ve psikolojik açıdan sağlıklı bir ergenlik dönemi için anne baba ile kurulacak doğru iletişim ebeveynin göstereceği anlayış, sabır ve soğukkanlılık gelecek yılların da daha huzurlu ve sağlıklı geçmesi için atılacak en önemli adımdır.



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi