28 Aralık 2018

Ödev Konusunda Ailelerin Rolü Ne Olmalı?

Ödev yapmak bir sorunun cevabını bulmaktan çok daha öte bir anlam taşıyor.

Bizi mutlu etmese veya heyecanlandırmasa da sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiği gerçeğiyle aslında küçük yaşta tanışıyoruz. Pek çok öğrencinin yük olarak gördüğü ödevler sorumluluk anlayışını içselleştirmemizde, belli bir disiplin ve çalışma alışkanlığı edinmemizde rol oynuyor. Özellikle ortaokul döneminde çocukların bu yetkinlikleri edinmeleri onları bekleyen lise, üniversite ve iş hayatında önem taşıyor.

Özel Sezin Ortaokulu Akademik Müdür Yardımcısı Pınar Turan, ödev yapmaktan kaçınan çocuğunu motive etmek ve gerektiğinde ona yol göstermek isteyen aileler için çeşitli önerilerde bulundu. Bu öneriler ile çocuğunuzun odaklanma, organizasyon ve zaman yönetimi becerilerini geliştirmesine, kendi öğrenme stilini keşfetmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yaklaşım

Çocuğunuz ödev yaparken bir soruda veya konuda zorlandığı zaman müdahale etmemenizi tavsiye ediyoruz. Öğrenme sürecinin sağlıklı işlemesi açısından çocuğun takıldığı noktalarda çözüme kendi ulaşmaya çalışması, ulaşamadığı takdirde bunu öğretmeniyle paylaşması gerekiyor. Böylece çocuğunuz öğrenemediği konuları telafi etme fırsatı edinirken kendi öğrenme sürecinden de sorumlu hale geliyor.

Ortam

Ödev yapmak öğrencilerin sadece zihinlerini değil vücutlarını da disipline etmelerine yardımcı oluyor. Bu nedenle çocuğunuzun masa başında ödev yapmasını öneriyoruz. Bu şekilde çalışan çocuk ödev yapmanın konsantrasyon gerektiren ciddi ve önemli bir iş olduğu konusunda bilinçleniyor.

Çocuğunuzun dikkati çabuk dağılıyorsa masada sadece ihtiyaç duyacağı eşyaları bulundurabilir, diğer her şeyi kaldırabilirsiniz.

Zaman yönetimi

Çocuğunuz o gün yapacağı her bir dersin ödevi için tahmini bir süre belirleyebilir. Sizin göreviniz ise çocuğunuzun dikkati dağılınca sürenin henüz dolmadığını ona hatırlatmak.

Ayrıca birlikte gün içinde belli bir zaman dilimini ödev saati olarak belirleyerek çocuğunuzun düzenli çalışma alışkanlığı edinmesini sağlayabilir, başlama zamanını hatırlatmak için saat kurabilirsiniz.

Yapılacaklar listesi

Bir yapılacaklar listesi oluşturan öğrenci, aslında küçük çapta bir iş planı hazırlayarak geleceğe yatırım yapıyor. Çocuğunuza o gün yapacağı ödevleri listelemesini önererek hem bir işi tamamladıkça motivasyonunun artmasına hem de sonraki işlere odaklanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Liste hazırlamak çocuğunuzun birkaç aşamadan oluşan ödevleri (projeler, hafta sonu ödevleri vs.) küçük parçalara ayırarak daha verimli bir şekilde tamamlamasına da katkı sağlayacaktır. Ayrıca ödevleri belli bir sıraya koymak (kimi öğrenci zor kimi kolay olandan başlamayı tercih eder) kendi öğrenme stilini keşfetmesinde de etkili olacaktır.

Unutmayın ki ödev yapmak bir sorunun doğru cevabını bulmaktan çok daha öte bir anlam taşıyor. Bu süreçte asıl önemli nokta çocukları sorumluluk almaya, düşünmeye, çaba harcamaya ve kendi çalışma stilini keşfetmeye teşvik etmek. Böylece çocuklar hayat boyu işlerine yarayacak pek çok yetkinlik edinmiş oluyorlar.

Fotoğraf: Motortion Films/Storyblocks



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi