7 Ocak 2019

Çocuğumu Henüz Var Olmayan Mesleklere Nasıl Hazırlarım?

Geleceğin bilinmezliği karşısında çocuğumun başarılı olması için ne yapabilirim diyorsanız bu 5 öneriyi dikkate alabilirsiniz.

İnovasyon kavramının hayatımızın merkezinde yer aldığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu demek oluyor ki gelecekte çocuklarımızın sahip olacağı mesleklerin yarısından fazlası henüz icat edilmedi. Diğer bir deyişle, bugün çocuğunuz büyüdüğünde ne olacağıyla ilgili çeşitli fikirler öne sürebilir ancak 10 yıl sonra kendini oldukça farklı bir noktada bulma ihtimali yüksek. Çocuklar hayatımızı kökten değiştiren yeni meslekleri keşfederken, ebeveynler çocuklarının değişimle başa çıkmalarına yardımcı olacak temel becerileri ve deneyimleri edinmelerine yardımcı olmalılar.

Geleceğin bilinmezliği karşısında çocuğumun başarılı olması için ne yapabilirim diyorsanız, 2016 yılında Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi alanında ABD Başkanlık Ödülü’ne layık görülen Dr. Jaunine Fouché’nin önerilerine göz atabilirsiniz:

Zekâya değil çalışma ahlakına övgüde bulunun

Yapılan araştırmaların gösterdiği üzere, zekâsına övgüde bulunulan çocuklar kendi sınırlarını daha az zorluyorlar. Bu nedenle çocuğunuz bir problemle karşılaştığı zaman çalışma ahlakına vurgu yaparak kararlı olmanın ve çaba göstermenin önemine dikkat çekebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz sorunlara daha özgüvenli bir şekilde yaklaşacaktır.

4C’nin gücünden yararlanın

Sosyal beceriler kategorisine giren eleştirel düşünme (critical thinking), iş birliği (collaboration), iletişim (communication) ve yaratıcılık (creativity) 4C’nin temel taşlarını oluşturuyor. Küreselliğin ve kolektif bir kültürün hakim olduğu günümüzde bu dört beceriyi edinmek büyük önem taşıyor.

Küçük yaştan itibaren kendi seçimlerini yapması için imkân tanıyın

“Ben öyle diyorsam öyledir!” cümlesi geçmişteki etkisini yitirdi. Ayrıca bu yaklaşım çocuğunuzun kendi kendine akıl yürütmesine de engel olabiliyor.

Çocuğunuzun muhakeme becerisini geliştirmesine yardımcı olmak adına çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. Örneğin market alışverişi yaparken ona belli ürünleri sebep göstererek seçmesi için fırsat tanıyabilirsiniz. Böylece çocuğunuz neden bu ürünü tercih ettiğini anlatarak kendi seçimini akıl yürütme yoluyla değerlendirebilir.

Üstbiliş becerilerinin gelişimini sağlayın

Üstbiliş stratejisi (düşünmek hakkında düşünmek) çocuğunuzun kendi seçimlerini yapmasına ve gelişime açık olmasına katkı sağlayacaktır. Örneğin çocuğunuz bir problemi çözdükten sonra cevaba farklı yollardan nasıl erişebileceğine dair kafa yorarak kendini değerlendirebilir ve geliştirebilir. Çocuklar bu yaklaşımı genellikle otomatik olarak benimsemezler, bu nedenle siz onu kendi düşünme süreci hakkında farkındalık kazanmaya ve bu süreci kontrol etmeye teşvik etmelisiniz.

Gelişimine katkıda bulunacak hataları destekleyin

Başarısız olmak gelişimin bir parçasıdır. Eğer çocuğunuz başarısızlık durumunda yeni bir şey öğrendiyse bu onun geri değil ileri adım attığını gösterir. Çocuğunuzun yeni şeyler denemeye çekinmemesi ve sorunlara cesaretle yaklaşması için kendini geliştirmesine olanak sağlayacak hatalar yapmasına izin vermelisiniz.

21. yüzyıl öğrencilerinin yeniliklere imza atan bireyler olmaları için günlük hayatta bu becerileri edinmeleri önem taşıyor. Çocuklar üretkenliklerini artırırken hata yapmaktan çekinmez ve zorluklara meydan okurken yenilikçi bir düşünce yapısını benimserlerse, geleceğin bilinmezliğinin altından kalkacaklardır.

Kaynak: http://www.parenttoolkit.com/college-and-career/news/career-basics/5-ways-to-prepare-kids-for-jobs-that-don-t-exist-yet
İllüstrasyon: Kristian Hammerstad / The New York Times



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi