12 Mart 2020

Koronavirüsle İlgili Mitler ve Gerçekler

Hangi bilgi doğru, hangisi yanlış? Resmi kaynakları referans alarak koronavirüsle ilgili mitleri ve gerçekleri derledik.

Whatsapp gruplarından tweetlere dezenformasyonun tavan yaptığı bir çağda yaşıyoruz. Bu manipülasyon ortamının son örneğini ise Türkiye’de ilk koronavirüs (COVID-19) vakasının görülmesi ile yaşadık. Peki, virüsle ilgili hangi bilgiler doğru? Hangileri yanlış? Kendimizi, çocuklarımızı ve çevremizdekileri virüse karşı nasıl koruyabiliriz?

Bizim önerimiz şu: Sakin kalın, dedikodulara kulak asmayın ve yetkili mercileri takip edin. Bu noktadan yola çıkarak Dünya Sağlık Örgütü ve Johns Hopkins Üniversitesini referans aldık, koronavirüsle ilgili mitleri ve gerçekleri soru-cevap şeklinde derledik.

Maske takmak koronavirüsten korunmayı sağlar mı?

Sağlık görevlileri N95 gibi profesyonel ve yüze sıkıca oturan maskeler takarak hastaları tedavi etmektedirler. Solunum bozukluğu olmayan vatandaşların ise hafif ve tek kullanımlık ameliyat maskelerini takmaları önerilmez. Bu maskeler yüze sıkıca oturmadıkları için enfeksiyonlu damlacıkların buruna, ağıza veya göze ulaşmasını her zaman engelleyemezler.

Çin’den gelen kargolardan koronavirüs bulaşma riski var mı?

Bilim insanları virüsün nasıl yayıldığına dair araştırmalarına devam ediyorlar. Şimdiye dek çoğu virüs gibi koronavirüsün de yüzeylerde uzun süre yaşamadığını belirttiler. Bu nedenle birkaç gün veya haftadır yolda olan bir kargodan virüs kapmanız mümkün görünmüyor.

Koronavirüs evcil hayvanlardan bulaşır mı?

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların virüsü kaptığı ve yaydığına dair bir kanıt yok. Ancak evcil hayvanlarla temas ettikten sonra ellerinizi sabunla yıkamayı unutmayın. Böylece hayvanlardan geçen E.coli ve Salmonella gibi bakterilere karşı korunabilirsiniz.

Koronavirüs sadece yaşlıları mı etkiliyor yoksa gençler de risk altında mı?

Her yaştan insan virüsü kapabilir, bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü yaşınız kaç olursa olsun kendinizi korumanız gerektiğini vurguluyor. Ancak yaşlılar ve astım, diyabet, kalp rahatsızlığı gibi hastalıklara sahip kişiler daha hassas oldukları için virüsten ciddi şekilde etkilenebilirler.

Koronavirüsü engelleyen veya tedavi eden herhangi bir ilaç bulundu mu?

Şu an böyle bir gelişme yok. İncelenen ve üzerinde çalışılan tedavi yöntemleri klinik denemelerde test edilecek.

Koronavirüs sıcak ve nemli ortamlarda yayılabilir mi?

Bugüne kadar elde edilen bulgulara göre koronavirüs sıcak ve nemli bölgeler de dahil olmak üzere her bölgede yayılabilir.

Kar veya soğuk hava koronavirüsü öldürür mü?

Soğuk havanın virüsü öldürdüğüne dair bir kanıt yok. Bu nedenle virüsten korunmak için hava sıcak veya soğuk olsa da mutlaka önleminizi alın ve yetkili merciler tarafından paylaşılan yöntemleri uygulayın:

  • Ellerinizi sık sık ve 20 saniye boyunca yıkayın. Su yoksa alkol bazlı dezenfektanlardan yararlanın.
  • Hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde (yanınızda hemen atabileceğiniz bir mendil yoksa) dirsek içinizi kullanın.
  • Kirli ellerle gözünüze, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
  • Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın. Ateş, nefes darlığı ve öksürük durumlarında geç kalmadan sağlık yetkililerine başvurun.
  • Sıkça dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Kaynakça:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/2019-novel-coronavirus-myth-versus-fact

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

1


YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi