15 Mart 2023

Çocuk Merkezli Afet Yönetimi Neden Şart?

Önce Kahramanmaraş’ta, ardından Hatay’da meydana gelen, 11 ilimizi, doğrudan binlerce insanımızı ve tüm ülkemizi etkileyen depremlerden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Afetten etkilenenlere destek olurken şimdi, yaşadığımız felaketten ders alma ve tekrarlanmaması için gerekli düzenlemeleri yapma zamanı. Peki afet yönetim planları çocukların ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Çocuk merkezli bir afet yönetim planı nasıl yapılabilir, neden yapılmalıdır?

Afet yönetimi, bir afet meydana gelmeden önce başlayan, sırasında ve sonrasında da devam eden ve tüm vatandaşların güvenliği ile sağlığının gözetildiği bir süreç. Çocuk merkezli afet yönetimi, bunun çocukların tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını ve afetleri çocukların en az zararla atlatabilmesini sağlamayı amaçlayan biçimidir. Bu süreç tasarlanırken mevcut afet yönetim planının tüm gerekliliklerinin sağlanması ve çocuk odaklı bakışla yapılacak eklemelerle desteklenerek geliştirimesi önemlidir.

Hâlihazırda Türkiye’de uygulanan afet yönetim planı, afetler bağlamında en kırılgan grup olan çocukların ihtiyaçlarına yeterli oranda cevap veremiyor. Afet sonrası süreçlerde hayatlarını kaybettiklerini, kalıcı beden ve ruh sağlığı sorunları yaşadıklarını, istismara maruz kaldıklarını, güvenlik riskleriyle karşılaştıklarını, yetersiz beslenmeye bağlı fiziksel gelişim sorunları yaşadıklarını, çalıştırıldıklarını veya evlendirildiklerini, eğitimden koptuklarını görüyoruz. Afet yönetimini çocuk merkezli olarak planlamak, aydınlık yarınlarımızı oluşturacak çocukların ihtiyaç duydukları desteği gördüklerine emin olmamızı sağlar. 

ÇOCUK MERKEZLİ AFET YÖNETİMİNDE EĞİTİM ALANINDA NELER YAPILABİLİR?*
  • Anne-babalara ve topluma yönelik yaygın bilgilendirme hizmetleri sunulmalıdır.
  • Çocuklar için bilgilendirme ve destek hizmetleri sunulmalıdır.
  • Anne-babalara ve çocuklara yönelik psiko-sosyal destek hizmetleri sunulmalıdır.
  • Anne-babalar, çocuklarına destek olma konusunda güçlendirilmelidir.
  • Tüm çocuklara kaliteli uzaktan eğitim sunulmasına yönelik planlama yapılmalıdır.
  • Tüm çocukların eğitime erişimlerini sağlayacak araçlara ve ortama sahip olması sağlanmalıdır.
  • Okul ile bağı zayıf olan, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara özgü plan ve destekler sunulmalıdır.
  • Çocukların eğitime erişimleri için alternatif araçlar ile kullanılabilecek içerikler hazırlanmalıdır.
  • Okulların ve uzaktan eğitim araçlarının aile eğitimini de kapsaması sağlanmalıdır.
  • Okulları kapatma kararı kapsamlı bir değerlendirme sonucu alınmalıdır.
  • Her okulun bir çocuk koruma politikası olmalıdır.
  • Okullar ile sosyal hizmetlerin entegrasyonu sağlanmalıdır.

Kaynaklar:

https://aposto.com/i/ozelbulten6

https://jag.journalagent.com/megaron/pdfs/MEGARON-49369-ARTICLE-LIMONCU.pdf

*https://cokmed.net/ps-sistem/dosyalar/files/Salgin%20ve%20Dogal%20Afetlerde%20Cocuklarin%20Korunmasi(1).pdf



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi