16 Mayıs 2012

Çocuğunuzun Başarısını Kısıtlamayın

Günümüzde anne-babalar çocukları hakkında “Biz onun yerine bütün işlerini yapalım, o sadece ders çalışsın, akademik olarak ilerlesin” diye düşünüyorlar. Unutmamak gerekir ki bütün gelişimler paralel ilerler. Çocuğunuzun kendi kendine yetmesine, sizden ayrı bir birey olmasına izin verin.

Gülin Sezin – Özel Sezin Okulu Kurucusu

Anne babalar, çocuklarının başarılı olmasına bazen o kadar odaklanıyorlar ki, sabırsız davranarak üst üste hatalar yapıyorlar. Çocukların başarılı olmasını istiyorsanız onlara karşı sabırsız ve aceleci olmamalısınız. Onun işlerini kendisinin yapabilmesine fırsat tanımalısınız. Küçük yaşlardan itibaren döke saça da olsa kendi yemek yemesine izin vermelisiniz. Oyuncaklarını önceleri sizinle birlikte daha sonraları kendi başına toplamalı, giyinebilmeli. Tabi bunları sorunsuz yapması zaman alacaktır. Sabırlı olursanız daha ana sınıfına gitmeden önce nasıl kendine güvendiğini, küçük kas gelişiminin geliştiğini göreceksiniz.

Günümüzde anne babalar, çocukları hakkında, biz onun yerine bütün işlerini yapalım, o sadece ders çalışsın, akademik olarak ilerlesin diye düşünüyor. Unutmamak gerekir ki bütün gelişimler paralel ilerler. Çocuk önce öz bakım becerilerini yapabilmeli, kendini, kendine yeten bir birey olarak algılamalıdır. Bu şekilde yetişmiş olanlar akademik başarı olarak da hızlı ve istikrarlı yol alır.

Düğmelerini ilikleyemeyen çocuktan nasıl satırlar dolusu yazı yazmasnı bekleyebilirsiniz? Kendi başına yemeğini yiyemeyen çocuk ders yaparken de destek bekleyecektir. “Herşeyi anne veya babamla yapıyorum neden yalnız başıma ders çalışayım” düşüncesi yerleşecektir.

Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin, oynayın, sohbet edin ama hiçbir zaman onun yapması gerekenleri siz yapmayın. Bu, çocuğunuza yapacağınız en büyük kötülüktür. Onun büyümesine kendi kendine yetmesine, sizden ayrı bir birey olmasına izin verin.

İllüstrasyon: Lizzy Stewart / The New York Times



YORUM YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi