Yaratıcılık öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir güçtür.
“Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği”, Bayburt ve çevresinde yaşayan birçok çocuğun müze ve sanatçılar ile kurduğu ilk sıcak temas olma özelliğini taşıyor. Bu yıl altıncı kez gerçekleştirilen şenliğin ilk aşamasında, 5000 öğrenci Bayburt ilini kapsayan bir resim yarışmasına katıldı ve jüri tarafından seçilen 30 öğrenci, bir hafta sürecek atölye çalışmalarına katılmak üzere müzeye davet edildi. İkinci aşamada ise atölye çalışmalarında başarı gösteren 15 öğrenci seçildi ve kendilerine bir yıllık öğrenim bursu verildi.
Yetenekli öğrencilere ulaşmayı ve onları desteklemeyi amaçlayan şenlikte, müze ve vakıf yöneticilerinin, akademisyenlerin ve öğretmenlerin katıldığı “ Yeteneğin Eğitimi ” isimli bir çalıştay da düzenlendi. Çalıştaya katılan Özel Sezin Okulu Görsel Sanatlar Bölüm Başkanı Semra Bolat, sanat eğitimine ve yeteneğin nasıl geliştirilebileceğine dair önerilerde bulundu:
“Her çocuğun yaratıcı olduğuna ve keşfetmeyi sevdiğine inanıyorum. Sanat eğitiminde yaratıcılığı beslemek için rahat ve sakin bir ortam yaratmak gerekiyor. Çocuk kirlenmekten ve yeni şeyler denemekten çekinmeden, çeşitli malzemelere kolayca erişerek çalışabilmeli.
Resim yapmanın sayısız yolu vardır ve bu yollar her çocuğu farklı yerlere götürür. Çocuk bazen ne yapmak istediğini bilmeyebilir. Farklı malzemeler kullandıkça kendini çeşitli şekillerde ifade ederek ne yapmak istediğini yavaş yavaş keşfeder. Biz öğretmenler, öğrencilerin türlü araç ve gereçleri kullanmalarını sağlayarak zihinlerinde yeni pencereler açmalıyız.”
Çocukların Yaptıklarını Ciddiye Almalıyız
“Çocukların çalışmalarında görülen sezgi ve doğallık, birçok sanatçıyı düşündürecek ve imrendirecek düzeydedir. Büyüklerin kullanmaya cesaret edemediği değişik biçim ve renkleri korkusuzca ve ustalıkla kullandıkları olur. Bu nedenle çocuk resimleri zaman zaman büyüklere ilham kaynağı olmuştur.
Öğretmenler çocukların yaptıklarını ciddiye alarak bu farklı anlatım biçimlerini desteklemeliler. Öğrencilerin kaygı duymadan, heyecanla üretmesini sağlamalıyız. Önemli olan çocuğu sanatçı yapmak değil sanat yoluyla eğitmektir. Sanat eğitimi bir yandan çocuğun yaratıcılığını geliştirirken bir yandan da duyarlılığını artırmalıdır.”
Teknoloji Yetenek Gelişiminde Önemli Bir Faktördür
“Günümüzde öğrenciye çağdaş sanatı tanıtmak, yeni durumlar karşısında özgün çözümler geliştirme becerisi kazandırmak için teknolojiyi sıklıkla kullanmak gerekiyor. Fotoğraf çekimleri, kısa metrajlı filmlerin kurgulanması, görsel tasarım ve iletişim programlarının uygulanması yetenek gelişimine yardımcı oluyor.”
Müzelerin Desteği Yadsınamaz
“Biz öğretmenlere en büyük destek müzelerden gelmektedir. Müzelerdeki çocuklara yönelik sanat faaliyetleri, yeteneğin ortaya çıkışında ve gelişiminde önemli rol oynuyor. Bu nedenle öğretmenler olarak öğrencilere müze bilinci aşılamak adına birçok çalışma yürütüyoruz.”
Baksı Müzesi bölgedeki çocuklara sağladığı imkanlarla yeteneğin eğitimine ve gelişimine büyük katkı sağlıyor. “Öğrenci Sanat Şenliği” ile çocukların heyecanlarını ve umutlarını açığa çıkarmaya, geleceğin sanatçılarını ve tasarımcılarını yetiştirmeye devam ediyor.