Özel Sezin Okulu yüzücü öğrencilerine spor yolculuklarında doğru yöntemlerle destek olmak, onların bedensel, zihinsel, duygusal gelişimlerinde yardımcı olmak için Sezin Sporcu Destek Programını hayata geçirdi. Psikolog Bahar Boylu, ailelere, sporcu çocuklarına nasıl destek olabilecekleri konusunda yol gösterici önerilerde bulundu.
1. Çocuğunuzun duygusal durumunu, ihtiyaçlarını ve değişimlerini en iyi siz bilirsiniz. Son zamanlarda derslerini ve sporu dengeli yürütmekte zorlandığını görüyorsanız, bu durum onu daha içe dönük ve mutsuz hale getirdiyse, bedensel ağrı şikayetleri arttıysa, daha tepkili ve agresifse, var olan temposunda düşüşler uzun süreli yaşanıyorsa, antrenörünüzün ve ders öğretmenlerinizin gözlemlerini aldıktan sonra sporcu destek programına destek veren okul psikoloğunuza başvurunuz.
2. Çocuğunuzun yoğun temposunu siz de ailece paylaşmaktasınız. Yaşamda her alana yetişme ve sonuç alma ihtiyacınız sizi strese sokabilir. Zaman zaman bu durum ondan beklentilerinizi de yükseltebilir. Aranızdaki ilişkiyi çatışmalı hale getirebilir. İlişkinizin bozulmaması her şeyden önemlidir. Bir şeyler yolunda gitmiyorsa ve çocuğunuz sizin beklentilerinize uygun davranamıyorsa, beklentilerinizi veya çocuğunuzun yaşadıklarını gözden geçirme zamanı gelmiş demektir. Onunla konuşun ve iletişiminizi rahatlatacak molalar verin.
3. Çocuklarınız yaptığı sporu örneğin yüzmeyi, suyun içinde olmayı, herkesten daha farklı ve zahmetli bir uğraşının içinde olup başardığını görmeyi, ortamdaki dostlukları seviyor. Zaman zaman yorulup bırakmak isteseler bile, bilin ki yüzerken kendilerini yeniden var ediyorlar. Bırakma konusunda hızlı kararlar almalarına destek vermeyin. Antrenörünüzle ve sporla ilgilenen okul psikoloğunuzla konuşun. Unutmayın ki, spor artık onlar için kimliklerinin bir parçası ve bırakanlar sonradan çokça pişmanlık yaşadıklarını ifade etmekteler.
4. Çocuğunuz okul, ev, antrenmanlar, yarışmalar ve özel çalışmalar arasında koşuşturmalı bir tempo yaşamakta. Bazen rutininin dışına çıkacağı okula veya yüzmeye etki etmeyecek kaçamaklar da iyi gelebilir. Onun nelerden zevk aldığını bilmeniz, birlikte yapabileceğiniz nefes molalarını beraber oluşturmanız motivasyonunu ve devam etme gücünü arttıracaktır.
5. Katıldığı yarışmalar, antrenmanlardan başarısız sonuçlar aldığında onunla nasihat verir, tehdit eder, suçlayıcı şekilde konuşmayın. Onun kendisini değerlendirmesi için meraklı bir gazeteci gibi onunla, konuşmaya hazır hissettiği bir zamanda konuşun.
6. Çocuğunuzun yaptığı olumlu işlere odaklanın. Yarışma anında çaba harcaması, fair-play ruhuna uygun davranması, antrenmanlarına, beslenmesine, uyku düzenine dikkat etmesi gibi olumlu davranışlarını vurgulayın.
7. Çocuğunuzun sadece sportif gelişimine değil, psikolojik gelişimine de odaklanın! Çocukların spor yaparken geliştirmesi gereken sabır, sebat, özgüven, konsantrasyon, duygu- düşünce ve davranışlarını kontrol etme gibi birçok psikolojik beceri vardır. Bu becerilerde gelişme sağlanırsa, çocukların hem sportif hayatı hem de gündelik hayatı çok daha olumlu olacaktır.
8. Çocuğunuzu merkeze alıp her şeyi onun etrafında yaşamak yerine eşinizle, ailenizle ve dostlarınızla keyif aldığınız etkinlikleri yapmayı da ihmal etmeyin. Yaşamdan zevk alan anne-baba mutlu bir ailenin çatısını oluşturur.