Yapılan araştırmalar, Türkiye’de babaların %91’inin çocuk bakımında birincil sorumlunun anne olduğunu düşündüğünü ve babayla yakın ilişki içinde olan çocukların olmayanlara göre okulda daha başarılı, kendilerine güvenen ve insanlarla daha iyi ilişkiler kurabilen bireyler olduğunu gösteriyor. Tam da bu yüzden ilgili babalık toplumun ilacı.
Türkiye’de ve hatta dünyada bebeklerin birincil bakımvereni anneleri olarak görülüyor. Toplum normları babaların çocuk üzerindeki bakım sorumluluğunu kabul etmeyince ebeveynlerin bu bilince sahip olması zorlaşıyor. Daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum için bu bakışı değiştirmenin ve ilgili babaları desteklemenin zamanı geldi de geçiyor.
Çocuklar, anne ve babalarının öncülüğünde güvenli ve sevgi dolu bir ortamda büyümeye ihtiyaç duyar. Bu süreçte anne-babanın çocuğun bakımı ve ihtiyaçları konusunda iş bölümü yapması, bakım yükünün ebeveynler arasında eşit olmasını sağlar. Bu sayede her bir ebeveyn çocuğun farklı gelişim alanlarını besleyebilecek fırsatı yaratabilir. Araştırmalara göre böyle ortamlarda ve babayla yakın ilişki içinde büyüyen çocuklar, olmayanlara göre okulda daha başarılı, kendilerine güvenen ve insanlarla daha iyi ilişkiler kurabilen bireyler oluyorlar. Bu da daha sağlıklı bir toplum yaratabilmemizin anahtarı olarak görülebilir.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı, 1996 yılından beri bu bakışla babaların çocuklarıyla yakın ve karşılıklı bir ilişki kurması adına Baba Destek Programı’nı yürütüyor. Bu kapsamda tasarladıkları internet sitesi ilkisbabalik.acev.org’da ilgili bir baba olmak için dokuz adım öneriyorlar:
1. Zaman ayırın:
Tüm aile, iş, arkadaşlık ilişkilerinde olduğu gibi sağlıklı bir ilişki zaman ve emek istiyor. Bu yüzden baba olarak çocuğunuza onu tanıyacak, onunla oyun oynayacak, sohbet edecek, kitap okuyacak, birlikte yürüyecek vakti ayırın. Yeterli vakti ayırmadığınız zaman bu listede yer alan hiçbir adım doğru reçete olmayacaktır.
2. Sorumluluk alın:
Hem çocuğunuzun bakımvereni olarak hem de evin yetişkinlerinden biri olarak anneyle eşit sorumluluk alın. Çünkü ilgili olmak sorumluluk ve inisiyatif almayı da içinde barındırıyor.
3. Dinleyin:
Dinlemek, ilişki ve iletişim kurmanın temel kurallarından biridir. Bu nedenle çocuğunuzla sağlıklı bir ilişki kurabilmek için onu söylediklerine müdahale etmeden dinleyin.
4. Sevgi gösterin:
Çocuğunuzu çok sevdiğinizi biliyoruz. Bunu ona göstermeyi aksatmayın. Göstermek ve onu sevdiğinizi bilmesini sağlamak da en az onu sevmek kadar önemli.
5. Şiddeti uzak tutun:
Ne fiziksel ne sözlü ne psikolojik hiçbir türlü şiddetin çocuğunuzla aranıza girmesine izin vermeyin. Çünkü bu kapanması çok zor yaralar açar ve kurmayı amaçladığınız ilişkiyi zedeler.
6. İletişim kurun:
Çocuğunuza duygularınızı anlatın, onun da size kendi duygularını anlatabilmesine olanak sağlayın. Duygu paylaşımı yapılabilen ilişkilerde iletişim kuvvetli olur.
7. Eşit davranın:
Eğer birden fazla çocuğunuz varsa hiçbirini birbirinden ayırmayın. Çocuklarınızın hiçbir anlamda tutumunuzda bir farklılık hissetmesine sebep olmayın.
8. Fırsat yaratın:
Sizinle duygularını paylaşmasına, iletişim kurmasına, ne istediğini söylemesine, oyun oynamasına alan açın.
9. Birlikte öğrenin:
İhtiyaç duyduğu bilgilere ulaşabileceği bir adres olun. Ancak bunu yaparken sizi her şeyi bilen biri olarak değil, her şeyi öğrenmeye açık biri olarak görmesini sağlayın.
Kaynaklar: