1 Mart 2024

Değişim İçin İçsel Gelişim Amaçları (IDG) Şart!

Bu metin Özel Sezin Okulu Tohum Çemberi Birimi tarafından yazılmıştır.

Güçlü bireyler, güçlü toplumlar yaratır. Bu yüzden dünyayı değiştirmeye kendimizden başlamalıyız. İçsel Gelişim Amaçları, bu düşünceyle yola çıkan ve bireylerin dönüştürücü becerilerini desteklemeyi amaçlayan bir girişim.

İçsel Gelişim Amaçları, bir grup insanın toplumsal değişim için öncelikle kişisel gelişimin gerekliliği üzerine ortaklaşmasıyla 2019 yılında ortaya çıktı. Sürdürülebilirlik üzerine çalışan danışmanlık şirketi The New Division’dan Hannah Boman ve Jakob Trollbäck, herkese ücretsiz olarak kişisel gelişim hizmeti sunma misyonuna sahip 29k inisiyatifinin kurucusu Erik Fernholm ve yetişkinlerde insani büyüme üzerine Anlamlı Büyüme Manifestosu’nu hazırlayan temsilcilerden oluşan Ekskäret Vakfının yolculuğu işte bunu fark ettikten sonra başladı.

DEĞİŞİM KİMLERLE VE NEDEN?

2015’te açıklanan ve 2030 yılına kadar ulaşılması hedeflenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, sürdürülebilir bir dünya yaratmanın yollarını tanımlar ve birbirinden farklı ihtiyaçları, değerleri ve inançları olan insanları kapsar. 2020 yılına gelindiğinde Hannah, Jakob, Erik ve Ekskäret Vakfı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda umut veren bir ilerlemenin olmadığını gözlemledi ve bunu değiştirmek için el ele verdiler. Bu durağanlığı insanlar olarak dünyamızın büyük sorunlarıyla baş edebilecek içsel gelişime, zihinsel refaha sahip olmamamıza bağladılar. Bunu çözmek için bir dizi hedefin yaratılması ve insanların bu hedefler doğrultusunda desteklenmesini sağlayacak İçsel Gelişim Amaçları girişimini hayata geçirdiler.

DEĞİŞİM NASIL?

Bu girişimi Mayıs 2020’de bir konferansta duyurduktan sonra çalışmalara başladılar. Öncelikle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yönelik çalışmalarda yer alan yaklaşık yedi milyon insana konuya dair en önemli buldukları başlıkları sordular. Aldıkları cevaplardan ilhamla oluşturdukları anket soruları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yönelik etkili bir şekilde çalışmak için hangi beceri ve niteliklere ihtiyaç olduğunu ortaya çıkartmaya yönelikti. Bir yıl sonra başlattıkları anketin sonuçlarını analiz ederek İçsel Gelişim Amaçları’nın hangi yetkinlikleri kapsaması gerektiğine dair çerçeveyi oluşturmaya başladılar. 

Teoriye döktükleri bu çerçeve beş ana başlık ile 23 beceri ve niteliği temsil ediyor. Yani İçsel Gelişim Amaçları’na göre dünyada ihtiyaç duyduğumuz dönüşümü gerçekleştirmek için insanların şu başlıklarda gelişmesi gerekiyor:

DEĞİŞİME NASIL ULAŞABİLİRİM?

İçsel Gelişim Amaçları inisiyatifi, oluşturdukları çerçeveden yola çıkarak bir açık kaynak hazırladı. Bu kaynak sayesinde insanlar ihtiyaç duydukları beceriler üzerine araçlarla buluşabiliyor. Siz de değişime kendinizden başlamak isterseniz İçsel Gelişim Amaçları Araç Seti’ni bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de henüz çok yaygın olmadığından hakkında çok fazla Türkçe kaynak bulunmuyor. Sezin Okulu Tohum Elçileri Araştırma Kültürü Çalışma Grubu, çalışmanın yerelleşmesini sağlamak amacıyla İçsel Gelişim Amaçları’nın belirlediği çerçeveyi Türkçeye çevirdi. Bu çeviri, yakında inisiyatifin internet sitesinde yayımlanacak. 

İnisiyatifin kendi açıklamasına göre de “İçsel Gelişim Amaçları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmayı ve tüm insanlık için ferah bir gelecek yaratmayı hızlandırır.” İşte bu yüzden, “Değişim İçin İçsel Gelişim Amaçları (IDG) Şart!”



YORUM YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi