30 Kasım 2016

Çocuk ve Dil Gelişimi

Ebeveynler çocukların dil gelişiminde önemli ve kritik bir rol oynarlar. Araştırmalar, erken çocukluk döneminde kitap okunan ve konuşulan çocukların daha geniş bir kelime hazinesine ve daha iyi bir dil bilgisine sahip olduklarını gösteriyor. İşte bebeğinizin dil gelişimine yardımcı olacak bazı ipuçları.

1. Konuşun, konuşun, konuşun: Gün içinde olanları ona anlatın.Mesela:“Şimdi banyo yapacaksın. Ilık suyu hissediyor musun? Sonra bir güzel seni kurulayacağım. Sıkı sıkı giyinip yürüyüşe çıkacağız.”

2. Okuyun, okuyun, okuyun: Bebeğinize okumak için hiçbir zaman erken değildir. İlerde kazanacağı okuma becerileri, çocuğunuza ayırdığınız okuma saatlerine bağlıdır. Ebeveynler basit, kalın karton kitaplarla başlayıp sonra çocuk büyüdükçe resimli kitaplara ve yavaş yavaş daha uzun hikayelere geçebilirler. Kütüphanede veya kitapçıda masal- hikaye saatlerine katılmak da okuma sevgisini güçlendirecektir.

3. Birlikte müzik dinleyin: Çocuklar müziği ve hareketi severler. “Ali Baba’nın bir çiftliği var” gibi hareketli şarkılar dinlediğinizde hem çevrelerindeki hayatı hem de dilin ahengini öğrenirler.

4. Masallar anlatın: İçinde karakterlerin olduğu, maceraların yaşandığı ve sonu iyi biten masallar anlatın.Masalların çocuğunuzun ilgisini çeken konular barındırmasına ve yaşına göre çok korkutucu olmamasına dikkat edin.

5. Meraklarının üzerine gidin: Eğer çocuğunuz kitapta belli bir resmi severse, bunun üzerine konuşun. Örneğin bir gemiyle ilgilendiyse ona daha çok gemi gösterin ve anlatın. Ona sorular sorun. Karşılıklı etkileşime geçin.

6. Asla çocuğunuzun telaffuzuyla, konuşmasıyla alay etmeyin: Bir şeyi yanlış söylediğinde doğru şekilde tekrar edin. Çabası için onu kutlayın.

7. Televizyon ve bilgisayarı nadiren kullandırın: Uzmanlar 2 yaşından küçük çocukların asla televizyon seyretmemesi gerektiğini söylüyor. 2 yaşından büyükler ise sadece 2 saat kaliteli programlar seyredebilir. TV çocuklarla etkileşime geçmez ki bu o yaştaki çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Bilgisayar programları interaktif olabilir ama onlar da çocuklar da çocuklarla fikir alışverişinde bulunmazlar

8. Kulak iltihaplarını vakit kaybetmeden tedavi ettirin: Çocuklar iltihaplara daha açıktır.  Tedavi edilmeyen iltihaplar duyma kaybına yol açarak konuşmayı da geciktirebilir. Bu konuyu ihmal etmeyin.

9. Gezilere gidin: Hayvanların hapis tutulduğu hayvanat bahçesine ve akvaryumlara gitmiyoruz biliyorsunuz. Ama parklara, çocuk müzelerine gitmek çocuğun hayatında yeni ufuklar açacaktır. Çocuklara özel etkinliklere katılmak da eğlenceli ve eğitici olacaktır.

Kaynak: www.parents.com



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi