10 Şubat 2024

Çocuğum İçin Doğru Okulu Nasıl Seçebilirim?

Anne-babalar okullara en değerli varlıklarını emanet ediyor, bu yüzden okulları itinayla inceleme ihtiyacı çok doğal. Peki “doğru okul” ne demek ve veliler, çocukları için hangi okulun doğru olduğuna nasıl karar verebilir? Özel Sezin Okulu İlkokul Müdürü Sevim Bakan Gülmez, okul seçim sürecine dair deneyim ve tavsiyelerini paylaştı.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın yaklaşık beş yıllık yaşam yolculuklarında onları kendi değerlerimize göre yetiştirdikten sonra okul seçme döneminde bağımsız bir birey olma yolunda ilk adımlarını atacakları okullara emanet etmeye hazırlanıyoruz. Bu yüzden sürecin, içinde birçok soru işareti barındırıyor olması çok doğal.

Bu dönemde ebeveynlerin tek bir “doğru okul” olmadığını, bunun bireysel bir yolculuk olduğunu fark etmeleri süreci onlar adına çok kolaylaştırıyor. Doğru okulu ararken önemli olan okulun olanaklarının çocuğun ihtiyaçları ve ebeveynlerin vizyonu, kültürü ve beklentileriyle örtüştüğüne emin olmak. Bu bakış açısıyla 25 yıllık öğretmenlik ve 20 yıllık ebeveynlik deneyimlerimden yola çıkarak tavsiyelerimi paylaşmak istiyorum:

Çocuğunuzun kendini keşfetmesine alan açacak bir okul seçin:

Çocuklar kendilerini gerçekleştirebilmek için onu çok yönlü olarak destekleyecek okul iklimlerine ihtiyaç duyar. Kendisini tanıyabilmesi için mümkün olduğunca çok seçenekle karşılaşması gerekir. Bu anlamda ebeveynler kendi istek ve arzularını bir kenara bırakarak çocuğun kendi yolunu çizmesi için eşlikçi konumda olmalıdır. Okul da çocuğa kendini keşfedebileceği alanları açıp ona bu yolculukta destek olmalıdır.

Okulun değerlerinin sizin değerlerinizle eşleştiğine emin olun:

Çocuklarımız, okul yolculuklarının başlamasıyla birlikte aslında bizden çok öğretmenleriyle bir arada oluyor. Yaşamının büyük bir kısmını geçirdiği okulunda ise karakteri şekilleniyor. Bu nedenle çocuğunuzun sahip olması gerektiğini düşndüğünüz değerleri taşıyan bir okul seçmeniz önem taşıyor.

Çocuğunuzun tanınacağı ve bireysel olarak önemseneceği bir okul seçin:

Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar bireysel olarak ilgilenilmeye ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacın yanı sıra çocuğun yetenekli olduğu alanları keşfetmek ve teşvik etmek için okuldaki öğretmenlerin onları yakından tanıması gerekiyor. Örneğin yeni başladığı okulundaki uyumlanma sürecinde zorlanan bir çocuğu o sesini çıkarmadan fark edebilmek önemli. Bu anlamda seçeceğiniz okulun birey olarak çocuğunuza, onun duygularına, yeteneklerine, ihtiyaçlarına önem vereceğine ve zaman ayıracağına emin olun.

Okulun veliyle iletişim ve iş birliği politikasını göz önünde bulundurun:

Okulların çocukların ihtiyaçları çerçevesinde veliyle iş birliği içinde çalışabilmesi çocuğun gelişimi açısından çok önemli. Çocuğun hayatındaki en önemli iki aktör olarak veliler ve öğretmenler, bir armoni içinde çocuğun gereksinimlerini karşılayabilirse çocuğun kafası karışmayacak ve desteklendiğini hissedecektir. Bu anlama okul-veli iş birliğinin dengede tutulması ve okulun sağlıklı bir iletişim içinde çocuk için en iyi olacak yolun bulunmasına açık olması çok kıymetli.

Çocuğun okula uyumlanma sürecine önem verin:

Ana sınıfı ya da ilkokul seviyesinde bir çocuğun okula uyumlanması, güven duyması, kendini orada iyi hissetmesi çok önemli. Çünkü bu uyumlanma süreci doğru bir şekilde tamamlanmadan akademik öğrenme başlamıyor. Okulun bu süreci önemsediğine dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Okulun değişimlere uyumlanabilme hızına dikkat edin:

Yaşam, önümüzde çok beklenmedik gelişmeler çıkarabiliyor. Özellikle son yıllarda pandemi, yapay zekâ gibi büyük değişimlerle karşı karşıya kaldık. İçinde yaşadığımız çağ dolayısıyla okulların bu gibi değişimlere karşı esnek olabilmesi ve kolay uyumlanabilmesi çok önemli. Seçim yaparken bu becerilere dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum.

Öğrenen ve meraklı bir öğretmen kadrosu olmasını önemseyin:

Çocukların eğitimin yaşamın şekillendiren öğretmenler çok kıymetli. Bu anlamda okulun, vizyonu doğrultusunda meraklı, yenilikçi ve öğrenen öğretmenleri desteklediğine dikkat edin. Bu özellikler öğretmenlerin değişen ihtiyaçlara uyumlanabilmesini ve mesleki gelişimlerinin sürekliliğini sağlıyor.



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi