16 Şubat 2024

Bir Dünya Meselesi: Sürdürülebilirlik 

Bu metin Özel Sezin Okulu Tohum Çemberi Birimi tarafından yazılmıştır.

Hepimiz ikinci bir Dünya olmadığının farkındayız. Sınırlı doğal kaynaklarla birlikte nüfusun ve buna paralel olarak tüketimin, plastik kullanımının, karbon ayak izinin artması artık farkında olmaktan öteye gitmeyi ve harekete geçmeyi kaçınılmaz hâle getiriyor.

1980’lerden bu yana birçok alanda kullanılan ve kökeni Latince sürdürmek, sağlamak, desteklemek ve var olmak anlamındaki “Sustinere” kelimesinden gelen “sustainability”, Türkçesiyle sürdürülebilirlik, Dünyamızın geleceği için çok önemli. tıpkı insanların, hayvanların ve bitkilerin olduğu gibi Dünya’nın da yaşamayı sürdürebilmesi için bazı ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Doğal kaynaklarının korunması, insanın doğayla denge içinde yaşaması gibi gereklilikler, Dünya’nın gelecek nesillerin yaşamı için korunmasını da sağlıyor. Bu ihtiyaçları karşılamak adına yapılan planlamaya da “sürdürülebilir kalkınma” deniyor.

17 Amaç, 1 Gelecek

Uluslararası kalkınmaya katkı amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında Binyıl Kalkınma Hedefleri (diğer ifadeyle Milenyum Kalkınma Hedefleri) ilan edildi. 193 ülke ve 23 uluslararası şirket, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi doğrultusunda katkıda bulunmak için söz vermişti. Ancak bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için öngörülen son tarih 2015 yılıydı. Daha sonra Ocak 2016’da BM üyesi 193 ülke, 2030 sonuna kadar yoksulluğu ortadan kaldırmak, dünya gezegenini korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için ortaklaştı ve 17 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) yürürlüğe girdi.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), diğer bir deyişle Küresel Amaçlar, Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin ilerlemeleri üzerine inşa edilmekle birlikte iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içeriyor. Bu başlıkların her birinin birbiriyle ilintili olduğu söylenebilir çünkü 17 amacın her biri alandaki eylemin diğer alanlardaki sonuçları etkileyeceğini ve kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği dengelemesi gerektiği göz önünde bulundurularak belirlendi. Bu nedenle tüm amaçlar birbirini, dolayısıyla her biri herkesi ilgilendiriyor. Ancak elbette her yol gibi bu amaçları gerçekleştirmenin yolu da nitelikli ve dönüştürücü eğitimden geçiyor.

Sürdürülebilir Kalkınmanın Anahtarı: Dönüştürücü Eğitim

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın dördüncü maddesi olan “Nitelikli Eğitim”, kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlama ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etme amacını ifade ediyor.

“Dönüştürücü Eğitim” ise bu amaca ulaşma yolunda anahtar olma niteliği taşıyor. Bu, sürdürülebilir kalkınma için eğitim, küresel vatandaşlık eğitimi, çevre eğitimi, iklim eğitimi, barış ve insan hakları eğitimi gibi “Nitelikli Eğitim” altbaşlığı 4.7’de özetlenen eğitim türlerinin ortak hedeflerini ve metodolojilerini kapsayan bir çatı terimi. Her yaştan ve seviyeden öğrenen için geçerli olan dönüştürücü eğitim, yalnızca bilgiyi değil, aynı zamanda mevcut ve gelecek nesillerin 2030 Gündemi ve Paris İklim Anlaşması’nda belirtilen hedeflere ulaşması için gerekli yetkinlikleri, değerleri ve becerileri de sağlamayı hedefliyor. 

Anlıyoruz ki Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na başarıyla ulaşmanın yöntemi, yaş grubu fark etmeksizin tüm insanların küresel vatandaşlık, iklim, insan hakları gibi başlıklar konusunda eğitilmesi. Nitelikli bir eğitim, dönüşümü de kaçınılmaz kılıyor.

Küresel Okullar Programı Nedir?

Birleşmiş Milletler, 2030’a dek tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu nitelikli eğitimi teşvik edecek programları da destekliyor. Bu doğrultuda 2020 yılında Küresel Okullar Programı girişimini hayata geçirdiler. Programın misyonu, her öğrencinin yüzyılın en büyük zorluklarına etkin bir şekilde yanıt vermesini ve hem sürdürülebilir hem belirli bir refah düzeyine sahip bir dünya için gerekli bilgi, değer ve becerilerle donatılmasını sağlamak. Bu program için başvuran ve inisiyatif alan Küresel Okullar, araştırma ve savunuculuk yoluyla dünya çapındaki okulları ve eğitimcileri destekleyecek araçları, kaynakları ve programları geliştirmekten sorumlu. 

Özel Sezin Okulu Tohum Elçileri’nin yürüttüğü SezEarth çalışma grubu, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan bu yana okulumuzda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde bireyden bütüne ulaşan bağlar kurmak ve dünyadaşlığımızı artırmaya yönelik farkındalık ve sistem kurma çalışmaları yapıyor. Bu çalışma grubu öncülüğünde Özel Sezin Okulu, Ocak 2024 itibarıyla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı destekleme taahhüdünü imzaladı ve Küresel Okullar Programı’na dâhil oldu.

Geleceğimizi kurtarmak, gelecek nesillerin elinde. Gelecek nesilleri doğru ve donanımlı bir şekilde yetiştirmek ise bizlerin…

Kaynaklar:



YORUM YAZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi