Çocuklarımızı yetenekli oldukları alanlarla buluşturabilmek, yeşermelerine yardımcı olmak için öncelikle onları daha iyi anlamak gerekiyor. Evet, çağımızda her şey gerçekten çok hızlı değişiyor ama korkmayın, ayak uydurmak mümkün. Bizler henüz Z kuşağını anlamakla meşgulken, 2010-2024 yılları arasında doğan alfa kuşağı, emin adımlarla yaklaşıyor. Avustralyalı araştırma şirketi McCrindle’ın bu kuşak üzerine yaptığı araştırmalar, onları anlamamızı ve onlara yardımcı olabilmemizi mümkün kılacak. Peki ilk üyeleri bugün 8. sınıfta olan bu kuşağı nasıl bir gelecek bekliyor, ihtiyaçları neler ve hangi mesleklere yönelecekleri öngörülüyor?
Aramıza haftada 2,740,000 alfa bebek katılıyor:
Bugün, günde yaklaşık 391.428 bebek doğuyor. 2024 yılında alfa kuşağının son temsilcisi de doğduğunda, sayıları yaklaşık 2 milyar olacak. Bu, dünya tarihindeki en büyük kuşak olduklarını gösteriyor.
Küresel ve mobil olmak bu neslin karakteristik özelliği:
Bu nesil küresel, dijital, sosyal, mobil ve görsel. Bu özelliklerin hepsini aynı anda taşıyan bir neslin masa başı işlerde çalışmayacağı, girdiği şirkette 38 yıl çalışarak oradan emekli olmayacağı apaçık ortada. Dolayısıyla onların kararlarını ve görüşlerini değerlendirirken kuşaklarına özgü özellikleri akılda tutmakta yarar var.
Bu nesil erken olgunlaşıyor, hem zihnen hem fiziken:
Alfa kuşağı birçok anlamda erken olgunlaşıyor. Fiziksel gelişimleri erken başlıyor, dolayısıyla ergenliğe de daha çabuk giriyorlar. Buna bağlı olarak sosyal, psikolojik, eğitimsel ve iletişim becerileri de çabuk gelişiyor. Gelişme dönemleri erken başladığı gibi alışkın olduğumuzdan daha uzun sürerek geç bitiyor. Evlilik, çocuk, kariyer gibi kararlarla ölçülen yetişkinlik dönemi ileri itiliyor zira bu çocuklar daha uzun süren eğitimler almayı tercih ediyor.
“Merak” en çok öne çıkan yeteneklerden biri:
Dijital yetiler, yaratıcılık, merak, uyum sağlama ve liderlik, bu neslin en çok öne çıkan yetkinlikleri arasında ve bu yetkinlikler başarıya işaret ediyor.
Bazı ihtiyaçlar hiç değişmiyor:
Çağ değişse de bazı insanı ihtiyaçlar hiç değişmiyor. Kabullenilme, topluluk ve aidiyet, alfa kuşağı çocuklarda da görülecek temel ihtiyaçlardan.
Dertleri sürdürülebilirlik:
Bugün Y ve Z kuşaklarının ana problemlerinden olan cinsiyet eşitliği, alfa kuşağının gündeminde olmayacak. Onların dertleri, öncelikli olarak sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği.
Geleceğin meslekleri teknolojiden ibaret değil:
Gelecekte öne çıkacak bir meslek dendiğinde aklımıza ilk gelen teknoloji ve bilişime yönelik meslekler. Ancak her şey gibi bu da dönüşüyor ve çağın ihtiyaçları bununla sınırlı kalmıyor. McCrindle tarafından yapılan öne çıkacak meslekler listesinde iyilik yöneticisi, uyku teknisyeni, hayat basitleştiricisi, sürdürülebilirlik sorumlusu gibi örnekler bulunuyor. Bu kariyerlerin yanı sıra küresel ve mobil olmalarıyla öne çıkan neslin birçok farklı ülkede aynı anda birçok farklı kariyer yolu çizebileceğini de gösteriyor araştırmalar. Tam meslek listesi ise şu şekilde:
- Sibergüvenlik uzmanı
- Kullanıcı deneyimi (UX) yöneticisi
- Blockchain geliştiricisi
- Data tasarımcısı
- Artırılmış gerçeklik mühendisi
- Robotik mekanisti
- Uyku teknisyeni
- Sürdürülebilirlik sorumlusu
- Sürücüsüz tren operatörü
- İyilik yöneticisi
- Hayat basitleştiricisi
- Kentsel çiftçi
- Uzay turizmi acentası sorumlusu
Alfa kuşağını nasıl karşılamalıyız? Nasıl bir tasarımla yolculuklarına eşlik edebiliriz? sorularını da beraberinde getiren, net bir özet olmuş, emeğinize sağlık.